Som godkjent lærebedrift er virksomheten forpliktet til å sørge for at lærlingen når kompetansemålene i læreplanen for faget, og å ha en faglig leder som sørger for den daglige opplæringen. Den faglige lederen skal være en person som selv har fag- eller svenneprøve – eller har god erfaring i faget.
Det er viktig at både ledelsen og de ansatte bidrar til å skape et godt læremiljø for lærlingene. Det innebærer å legge til rette for en helt fersk lærling, gi trygghet for at det er lov å stille selv de dummeste spørsmål og ha omtanke for lærlingen.
Når bedriften er medlem i et opplæringskontor, tegnes lærekontrakten med opplæringskontoret. Opplæringskontoret tar da ansvar for å følge opp lærlingen og vil bidra til at opplæringen blir best mulig. Det er de som melder opp lærlingen til fag- eller svenneprøven.
Lærebedrifter mottar tilskudd som dekker deler av de merutgiftene lærlingordningen medfører. Når virksomheten er medlem av et opplæringskontor som følger opp lærlingen, fordeles tilskuddet mellom virksomheten og opplæringskontoret.
Når læretiden er over
Bedriften er ikke forpliktet til å ansette lærlingen etter endt læretid. De fleste bedriftene opplever at de har lært opp en produktiv medarbeider som kjenner virksomheten og synes derfor det er en god måte å rekruttere ansatte på.